Εκτύπωση

Επιστολή απελθόντος Προέδρου Γ. Συνεφάκη (7-12-15)

Posted in ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αγαπητέ Πρόεδρε
Αγαπητά μέλη του Δ.Σ.

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας συγχαρώ όλους, τους μεν παλαιότερους για την επανεκλογή, τους δε νεότερους για την εκλογή σας στην κεφαλή του Συλλόγου μας, ενός όμορφου δημιουργήματος που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια με την διάθεση και το κέφι ευάριθμων συναποφοίτων (περί τους 30) και ήδη αριθμεί περί τα 530 μέλη και πολύ περισσότερους φίλους. Είμαι σίγουρος, ότι θα θέσετε όλες σας τις δυνάμεις και θα εξαντλήσετε με κάθε εφικτό τρόπο, την προσπάθεια της περαιτέρω ανάδειξης του ΙΚΤΙΝΟΥ, καθώς και της επαύξησης της εμβέλειάς και διείσδυσής του στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης μας.

Επ’ ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη του απελθόντος Δ.Σ. για την συνεργασία που είχαμε και την προσφορά όλων μας στους σκοπούς και τους στόχους που εξ αρχής θέσαμε, όταν ξεκινήσαμε αυτή την 3ετή πορεία. Θα μου επιτρέψετε ωστόσο να κάνω ιδιαίτερη μνεία στα πρόσωπα της στενής διοικητικής «ιεραρχίας», στον τέως Γενικό Γραμματέα και νυν νέο Πρόεδρο Γιώργο Μουμουζιά, στην τέως Α’ Α/Πρόεδρο και νυν Γενική Γραμματέα Δόμνα Λεωτόν, στον τέως Β΄ Α/Πρόεδρο και νυν Α΄ Α/Πρόεδρο Βαγγέλη Δημητριάδη. Οι αγαπητοί αυτοί φίλοι, πλαισιούμενοι και σε στενή συνεργασία με τα λοιπά μέλη, Στέλιο Χατζηγιαννάκη, Θανάση Παπαγεωργίου, Ευθύμη Ευθυμιάδη, Πέτρο Τσικούρα και Θάλεια Τσακνάκη, καθώς επίσης και τα νεοεισελθόντα -στη θέση κάποιων παραιτηθέντων- μέλη Θανάση Ρούλη και Γιάννη Μωραϊτίδη, καταφέραμε να προβάλλουμε το Σχολείο μας και να καταξιώσουμε τον ΙΚΤΙΝΟ στην ευρύτερη κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Κάναμε κατά γενική ομολογία, πολλά, πολύπλευρα, δημιουργικά, όμορφα και τελικά σπουδαία πράγματα. Εξ άλλου, αρκεί να ρωτήσει κάποιος την κοινή γνώμη της πόλης μας ή να ανατρέξει στα πρακτικά μας, είτε στα επί μέρους κατά εκδήλωση, είτε στα συνοπτικά του απολογισμού, ή ακόμη και στο ψηφιοποιημένο οπτικοακουστικό μας υλικό, για να το διαπιστώσει.

Η πορεία μας δεν ήταν εύκολη στο Δ.Σ. Υπήρξαν αρκετές αντιπαραθέσεις και διχογνωμίες. Ωστόσο, τις όποιες κατά καιρούς αντιθέσεις και συγκρούσεις μεταξύ των μελών, εμού συμπεριλαμβανομένου φυσικά, ας τις αποδώσουμε στην διαφορετική αντίληψη του καθενός μας ως προς την βέλτιστη εξωτερική εικόνα του ΙΚΤΙΝΟΥ προς την κοινωνία και όχι σε άλλου είδους αιτίες ή κίνητρα. Εξ άλλου, ο πανδαμάτωρ χρόνος αμβλύνει κάθε ενδεχόμενη ή πιθανή αρνητική ανάμνηση.
Σας ευχαριστώ πάντως όλους και όλες θερμά.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι ως απελθόν Δ.Σ., αφήσαμε ως παρακαταθήκη στο νεοεκλεγέν Δ.Σ. μία ατμόσφαιρα άριστων σχέσεων, τόσο με τους διευθυντές, καθηγητές και μαθητές, όσο και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, πράγμα που αρχικά και αυτονόητα φαίνεται εύκολο, αλλά δεν ήταν και τόσο, κυρίως στην αρχική περίοδο της θητείας μας, όπως θα θυμάστε.

Σχετικά τώρα με την τελευταία πράξη της θητείας μου ως Προέδρου, τις αρχαιρεσίες της 8ης/11ου/2015, ας μου επιτραπεί να κάνω ορισμένα σχόλια, αναφορικά με τα όσα υπέπεσαν στην αντίληψή μου εκείνη την ημέρα.

Κατ’ αρχάς, ελπιδοφόρα μηνύματα για την επαύξηση της εμβέλειας του ΙΚΤΙΝΟΥ είχαμε και με αφορμή τις εκλογές αυτές, όπου στα περί τα 500 μέχρι τότε μέλη, προσετέθησαν και άλλα 30 περίπου. Μάλιστα, αρκετοί συναπόφοιτοι, κυρίως συγκεκριμένης σχολικής χρονιάς, ευαισθητοποιήθηκαν υποθέτω από τις δραστηριότητες του ΙΚΤΙΝΟΥ και ζήτησαν να εγγραφούν ως μέλη, ελάχιστες ώρες πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, ακόμη και όταν είχαν κλείσει από την Παρασκευή το βράδυ οι εκλογικοί κατάλογοι, πληρώνοντας μέχρι και την Κυριακή το πρωί την εγγραφή τους μέσω e-banking, μια που ζουν εκτός Θεσσαλονίκης. Επίσης, ακόμη και την ημέρα των εκλογών, άνθρωποι που ναι μεν δεν απεφοίτησαν από το 2ο, αλλά είχαν φοιτήσει κάποια χρόνια σ’ αυτό, προσήλθαν αυτοπροσώπως και φυσικά αυτοβούλως για να εγγραφούν για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια στον Σύλλογο, παρά τον κακό χρονισμό που επέλεξαν, το timing που λέμε, μια που κάτι τέτοιο -κατά το καταστατικό-, απαιτεί έγκριση από το Δ.Σ. και δεν μπορούσε φυσικά να γίνει εκείνη την ώρα. Αυτό ωστόσο δείχνει ότι το ενδιαφέρον των συναποφοίτων για τον ΙΚΤΙΝΟ παραμένει ζωηρότατο, όπως επίσης είναι εμφανής η διάθεσή τους να συμμετάσχουν στο «ευ εκλέγειν» και κυρίως στο «ευ εκλέγεσθαι». Επομένως, ο Σύλλογος κέρδισε νέα μέλη, τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα ενεργοποιηθούν με κάθε τρόπο στις μελλοντικές ενέργειες και εκδηλώσεις του ΙΚΤΙΝΟΥ. Ουδέν κακόν αμιγές καλού λοιπόν.

Θεωρώ πάντως, αρνητική τη συμπεριφορά πολλών μελών της Γενικής Συνέλευσης, να μην παρίστανται στον απολογισμό του 3ετούς έργου (απολογισμό δράσεων και οικονομικό) του απελθόντος Δ.Σ., παραμένοντας εκτός του θεάτρου στο υπόστεγο για προεκλογικές ζυμώσεις και οργανωμένες επιλεκτικές σταυροδοσίες. Μάλλον το εκλογικό άγχος ευνόησε μία ατμόσφαιρα επιλεκτικής δημιουργίας των λεγομένων φρεατίων, που θεωρήθηκαν σημαντικότερα από την δημόσια παρουσίαση και αναφορά στις 3ετείς δράσεις 2012-2015 του ΙΚΤΙΝΟΥ, κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης. Η διαρκής απουσία τους από την αίθουσα της Γενικής Συνέ-λευσης έως την έναρξη των αρχαιρεσιών, πέραν του ότι δημιούργησε μία απογοητευτική και άδικη ατμόσφαιρα στον χώρο, στέρησε από το σώμα την άποψή τους, είτε για την επικύρωση και επιδοκιμασία, είτε για την καταψήφιση και αποδοκιμασία των ενεργειών του Δ.Σ. Ας το αποδώσουμε καλοπροαίρετα, στην σε υπερθετικό βαθμό προσπάθειά τους να εκλεγούν οι επιθυμητοί τους εκπρόσωποι. Θεμιτό μεν, άκομψο δε κατά την ταπεινή μου γνώμη, μια που πιστεύω ότι η εκλογή ως μέλους του Δ.Σ. ενός πολιτιστικού συλλόγου, δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά δηλώνει την εθελοντική διάθεση προσφοράς ενός ατόμου, όπως και όλα τα άλλα μέλη, στα κοινά και στις κοινές δράσεις του Συλλόγου αυτού, απλώς από θέση διοίκησης και τίποτε περισσότερο. Καλό θα είναι πάντως να μην ξανασυμβούν τέτοιες καταστάσεις.

Ολοκληρώνοντας, πέραν από τις ολόθερμες ευχές μου για καλή ευόδωση των μεγάλων προσπαθειών που σίγουρα θα καταβάλει το νέο Δ.Σ. για τον ΙΚΤΙΝΟ και το Σχολείο μας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι εάν και εφ’ όσον μου ζητηθεί, θα είμαι στο πλευρό σας για κάθε ενέργεια, δράση ή συμμετοχή σε επιτροπή, που εσείς θα κρίνετε ότι θα μπορούσα να συμβάλλω με τις όποιες μικρές μου δυνάμεις, γνώσεις και δεξιότητες.

Τέλος, έχοντας ήδη παραδώσει, ως απελθών Πρόεδρος στον νέο Πρόεδρο Γιώργο Μουμουζιά, όλους τους κωδικούς του ΙΚΤΙΝΟΥ που αφορούν στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, στο Facebook, στην εταιρεία αποστολής SMS και σε ό,τι άλλο συναφές για την τυπική, ουσιαστική και θεσμική λειτουργία του Συλλόγου απέναντι στις αρχές, παραδίδω επίσης στον Πρόεδρο, τόσο την κάρτα του κινητού τηλεφώνου του ΙΚΤΙΝΟΥ, όσο και κυρίως την 2η σφραγίδα του Συλλόγου, όχι όμως χωρίς κάποια ελαφρά συγκίνηση να με διακατέχει.

Να είστε όλοι καλά και καλή δύναμη στο όμορφο και σημαντικό έργο που σας περιμένει.

Με θερμούς συμμαθητικούς χαιρετισμούς και με εκτίμηση

Γιώργος Συνεφάκης
Τέως Πρόεδρος του ΙΚΤΙΝΟΥ