Εκτύπωση

9/1/15: Συναυλία φωνητικού συνόλου "Πλειάδες" - Κέντρο Ιστορίας Θεσ/νίκης

Γράφτηκε από τον/την administrator. Posted in Εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100χρονα του σχολείου

Τίτλος εκδήλωσης: Συναυλία φωνητικού συνόλου Πλειάδες

Ημ/νία: 9 Ιανουαρίου 2015    Ώρα: 8μ.μ.

Χώρος: Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, (Μέγαρο Μπίλλη), Πλατεία Ιπποδρομίου

Είσοδος ελεύθερη

  Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια των εγκαινίων της έκθεσης ντοκουμέντων "1914-2014. 100 χρόνια 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο".


Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2006 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του είναι να συμβάλει, μέσα από την ανάπτυξη έντονης καλλιτεχνικής δράσης, στην προβολή της ελληνόφωνης πολυφωνίας της Ηπείρου, ώστε να αναγνωριστεί η αξία της και να κινητοποιηθούν άμεσα όλοι εκείνοι, που θα μπορέσουν να την υπηρετήσουν και να την παραδώσουν στις επόμενες γενιές.  
Με σημαντική εμπειρία στη μελέτη και την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τα μέλη του συνόλου έχουν πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων, συμμετέχοντας σε διάφορες παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως Πλειάδες πειραματίζονται και συνεργάζονται με σύγχρονους καλλιτέχνες (encardia, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Σωτηρίου, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Στεφανία Παπαμιχαήλ, Λένα Πετροπούλου, Θεόφιλος Σωτηριάδης, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Κώστας Χανής, Rotting Christ, Γιώργος Γάκης κ.ά.), διερευνώντας τη δημιουργική σύζευξη της προφορικής πολυφωνικής φωνητικής παράδοσης με νεωτερικούς τρόπους μουσικής έκφρασης.
Η συνεργασία τους με τον Κώστα Βόμβολο και τον Κώστα Θεοδώρου διευρύνει τους ορίζοντες της φωνητικής αναζήτησής τους. Για το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου γράφουν κι ερμηνεύουν το 2011 τη μουσική της παράστασης «Berlin Alexanderplatz» του Alfred Doblin, και το 2012  ερμηνεύουν δυο τραγούδια της παράστασης «Ό,τι πιο πολύ ποθείς», σε μουσική Πάρη Παρασχόπουλου, και πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Σταθμοί».
Επελέγησαν κι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην 14η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου με «Το πέρασμα».  
Τον Μάιο του 2013 οι Swans τις επέλεξαν ως support group στη συναυλία που πραγματοποίησαν στον Μύλο της Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμά τους έχει παρουσιαστεί στην ΕΡΤ-3.
Τον Ιανουάριο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο τους cd «Περιπλανώμενες Πλειάδες», που περιλαμβάνει δέκα πολυφωνικά ηπειρώτικα κι έναν φωνητικό αυτοσχεδιασμό.

Πλειάδες είναι οι: Δέσποινα Καλπενίδου, Ναταλία Λαμπαδάκη, Ιουλία Ρούτζιου Γεωργία Τέντα, Ρούλα Τσέρνου.

www.pleiades.org.gr
facebook.com/pleiades.vocalgroup
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το μέλος του συνόλου Γεωργία Τέντα, γεννήθηκε στα Γιάννινα το 1971 και αποφοίτησε από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης το 1989.
Είναι, επίσης, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (1995) και των σχολών του Πιάνου (Δίπλωμα, 1997), των Ευρωπαϊκών Κρουστών (Δίπλωμα, 2000), της Βυζαντινής Μουσικής (Πτυχίο, 2003) και των Ανώτερων Θεωρητικών (Πτυχία Αρμονίας 1990, Αντίστιξης 1992, Φούγκας 1994) του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Στο Κ.Ω.Θ. έχει επίσης φοιτήσει για τρία χρόνια στη σχολή της σύνθεσης κι είναι τελειόφοιτη της σχολής της Βυζαντινής Μουσικής (3ο έτος διπλώματος). Υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα τα ελληνόφωνα πολυφωνικά τραγούδια στη Ν. Αλβανία.  Σπουδές στο σωματικό θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2011).
Υπεύθυνη σωματικής-φωνητικής προετοιμασίας και διδασκαλίας ρεπερτορίου, και ιδρυτικό μέλος των γυναικείων πολυφωνικών συνόλων «Διώνη» (Μάρτιος 2004-Μάρτιος 2006) και «Πλειάδες» (Μάιος 2006).
Ως πιανίστα, κρουστός, χορωδός, συνθέτρια, υπεύθυνη μαθητικών χορωδιών-ορχηστρών-θεατρικών ομάδων και performer έχει διοργανώσει και συμμετάσχει σε συναυλίες και παραστάσεις εντός κι εκτός Ελλάδας.

Εργάζεται στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ως καθηγήτρια ευρωπαϊκών κρουστών.