Στα πλαίσια εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση του σχολείου, ο "Ικτίνος" διοργάνωσε ένα διήμερο αφιερωμένο στους μαθητές του σχολείου-θύματα του ναζισμού.
Την Κυριακή 6 Απριλίου 2014, στις 7μ.μ., στο θέατρο του σχολικού συγκροτήματος, σε μια ατμόσφαιρα φορτισμένη από τη συγκίνηση, μίλησαν ο Γιώργος Αναστασιάδης, ομότιμος καθηγητής Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ., και ο Σάμμυ Βαρσάνο, συγγραφέας, για την εκτόπιση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης. Το μέλος του ΔΣ και συντονιστής της εκδήλωσης Ευθύμιος Ευθυμιάδης, ανάγνωσε επιστολή του Εβραίου μαθητή Μ. Ρούσο ενώ, εμφανώς συγκινημένη, απήυθηνε χαιρετισμό η Λυκειάρχης κα. Χειμωνίδου.  Ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη διάβασε το ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου  "Τα μάτια σου" και, επίσης συγκινημένος,  ζήτησε συγγνώμη από τους καθηγητές του γιατί, όπως είπε, "δεν ήταν καλός μαθητής όταν πήγαινε στο σχολείο πριν από σαράντα χρόνια". Παπύρους με τα ονόματα των 99 Εβραίων μαθητών (όπως αναφέρονται στο βιβλίο "Ένας αιώνας 2ο"), παρέδωσαν ο Πρόεδρος του "Ικτίνου" Γ. Συνεφάκης στον Πρόεδρο της Ισραηλίτικης κοινότητας Δ. Σαλτιέλ, το μέλος του Δ.Σ. Α. Παπαγεωργίου στον μοναδικό παρόντα από τους 99 μαθητές Ι. Στρούμσα, ο αντιδήμαρχος κ. Καπόν στον Α. Εσκενάζη και ο Β΄αντιπρόεδρος Ε. Δημητριάδης στους κ.κ. Αναστασιάδη και Βαρσάνο. Ακολούθησε αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας στον διάδρομο του Λυκείου.